Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Hogy alakítsd a jóga gyakorlásod erős edzéssé haladó pózokkal?

A jógának nem csak relaxáló és lélekemelő hatása van, hanem kemény fizikai kihívások elé is állíthat. Fokozatosan felépítheted az erőnlétet, amit például egy impresszív Varjú póz (Kakasana) vagy Táncos póz (Natarajasana) vagy akár Skorpió póz (Vrischikasana) igényel.

A haladó pózok erőt, flexibilitást, szívós izmokat, egyensúlyt követelnek. Eljutni erre a szintre egy fittness cél már önmagában is, ugyanolyan, mintha le akarnál futni 1 km-t egy adott idő alatt vagy fekve nyomást szeretnél végezni adott mennyiségű súllyal. Ha a jógát kiegészítőként használod más sport(ok) mellett, ezeket a haladó pózokat extra kihívásként állíthatod magad elé, hogy fenntartsák az érdeklődésed, amikor esetleg unalmassá válna még egy adag lefelé néző kutya.

Nem azt mondjuk, hogy azért kellene haladó pózokat tanulnod, hogy mindenkit lenyűgözz a jóga órán. Minden test különböző, másokhoz hasonlítani magad nem hasznos. De ha képes vagy nehezebb pózokat megcsinálni, magadat egész biztosan lenyűgözöd. Az a 3 másodperc, amikor képes vagy kitartani egy Varjú pózt mondjuk egy szörfdeszkán, az egyik legnagyobb atlétikai teljesítményed lehet.

Kezdd célkitűzéssel

Akármilyen szinten is vagy most, egyes pózok elérhetőek lesznek számodra, mások egyelőre túl nagy falatnak számítanak. Ha még sosem jógáztál, kezdő gyakorlatsorral indíts, amíg rájössz mi számít könnyűnek és mi nehéznek a számodra.

Válassz egy olyan pózt, amit jelenleg nem tudsz kivitelezni, de látod, hogy a mostani edzettségi szintedet figyelembe véve milyen lépések kellenek ahhoz, hogy meg tudd csinálni. Ezek a lépések a következők lehetnek: a póz módosított (könnyített) verzióját gyakorlod egy ideig, vagy kiegészítő gyakorlatokat alkalmazol, amik a szükséges izmokat edzik, nyújtják, esetleg eszközöket használsz (pl. heveder, blokkok). 

Szerezd be az instrukciókat és gyakorolj otthon is

A legtöbb jóga gyakorló a két tábor valamelyikébe esik. Vannak azok, akik youtube-ról vagy más online forrásokból tanulnak és soha nem mozdulnak ki a nappalijuk biztonságából és azok, akik órákra járnak, de nem szakítanak helyet és időt az otthoni gyakorlásra.

 Bár mindkét hozzáállás tud működni, de ha komolyan szeretnéd elérni a kitűzött célodat, a legjobb, ha kombinálod a kettőt.

Egy jó oktató látja a hibákat és segít neked abban, hogy pontosan mit kell nyújtanod, erősítened vagy mire fókuszálj, ha fejlődni akarsz. Hacsak véletlenül nem olyan órára jársz, ami pont azokat a készségeket fejleszti, amiket te szeretnél tökéletesíteni, akkor tanácsos időt tölteni azokkal a gyakorlatokkal, amik számodra szükségesek.

Dokumentáld a fejlődésed

Ne lepődj meg, ha valamelyik pózról, amelyikről azt gondoltad, hogy majdnem meg tudod csinálni, kiderül, hogy nagyon is messze vagy tőle.  Amikor elkezded pontosan megtanulni a póz elemeit, először úgy tűnhet, hogy inkább visszafejlődsz, mint fejlődsz. Lehet, hogy már akár 30 másodpercig tudtál tartani egy pózt, de az oktató rámutat pár alap hibára, amit elkövetsz. Miután ezeket javítod, a póz sokkal nehezebbé válhat, és lehet, hogy csak 5 másodpercig tudod tartani.

De ha jobban csinálod ezeket a pózokat, na az a fejlődés. Akár fotókat, videókat is készíthetsz, hogy lásd a változást. Vagy ha olyan típus vagy, aki naplót vezet, vezesd ott a jógás fejlődésedet is. Így megünnepelheted a mérföldköveket, pl. a napot, amikor először álltál kézen, és később visszanézheted az utat, amit végigjártál.

Utak a haladóbb pózokhoz

Az, hogy pontosan hogy jutsz el egy haladó pózhoz függ a választott póztól, a tested anatómiájától és edzettségi állapotától, illetve azoktól a dolgoktól, amik még megakadályoznak abban, hogy kivitelezd.

A tipikus fejlődési út több oldalról közelíti meg a pózt. Mi lehet az eszköztáradban?

  • Javítsd az erőnlétedet, flexibilitásodat, egyensúlyodat más pózokkal
  • Végezz bemelegítő gyakorlatokat, mielőtt nekiállsz a kihívást jelentő póznak
  • Csináld a pózok módosított (könnyített) verzióját, ami erősít, ezzel közelebb visz a haladóbb pózhoz
  • Használj eszközöket, hogy megtámasszanak vagy más módon változtassanak a pózon. Az eszköz lehet blokk, ami stabilizál vagy heveder, ami segít tartani a lábad, amit még nem érsz el helyes tartásban vagy akár párna az érzékenyebb testrészek alatt.
  • Készülj fel mentálisan – ha pl. félsz attól hogy előreesel, kieesel a pózból, érdemes az elmédet kicsit tréningelni előtte.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyakorlás