Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Így változtatott meg a jóga …

Szeretjük guruk és megvilágosodott tanítók írásait, tanácsait olvasni, hallgatni az előadásaikat, vagy akár elvonulásokra, közös gyakorlásokra csatlakozni hozzájuk. Sokszor azonban az a leginspirálóbb, amikor teljesen hétköznapi emberek (pont olyanok, mint mi), akik hétköznapi problémákkal, enyhébb vagy súlyosabb betegségekkel küzdenek, vagy csak végeláthatatlan monológokkal szórakoztatja őket az elméjük, megosztják az élményeiket arról, hogy transzformálta át őket a jóga. Nem egyik napról a másikra, befektetett energia nélkül, hanem évek alatt, napról napra picit fejlődve a gyakorlással. Két ilyen sztorit osztunk most meg veletek.

Katarina Vidal Cueva
@katarinadoesyoga

Felnéztem a lábujjaimra, totálisan frusztrált voltam. Nem tudtam kiverni a fejemből a gondolatot, hogy „ez nem edzés. A jóga annyira béna”. Ez volt az első alkalom, hogy jógáztam, ráadásul egy regeneráló jóga órán vettem részt. 2013-ban egy bentlakásos otthonban kezdtem el egy kezelés sorozatot a súlyos táplálkozási zavarom (anorexia nervosa) miatt. 11 másik nővel éltem ebben az otthonban. A napom 6 evésből, csoportterápiákból, csomó üldölgélésből és regeneráló jógából állt. Habár sokszor mondtam, hogy utálom a jógát, titokban elkezdtem megszeretni. Csak ezeken az órákon tudtam lenyugtatni az elmémet, elvágni a gondolatokat és 60 percig csak úgy lenni. A regeneráló jóga gyakorlás folytatódott végig a kezelésem során 2013 és 2015 között.

A táplálkozási rendellenességem nem tette lehetővé, hogy minden nap gyakoroljak. 2015-ben tudtam elkezdeni egy következetesebb jóga gyakorlást. A jóga, amit úgy utáltam az elején, a szenvedélyemmé kezdett válni. Olyan mértékű gyógyulást hozott a testemnek és az elmémnek, amit el sem tudtam képzelni. Könnyített a túlműködő elmémen és lecsendesítette a belső démonokat, akik megakadályoztak abban, hogy boldog és egészséges életet éljek. A jóga nagyon sokat tett hozzá a felépülésemhez. A folyamat még mindig tart, de továbbra is óriás motiváció abban, hogy végre elengedjem azt a megküzdési mechanizmust, amit 6 évig használtam. Segített, hogy mozgatni tudjam a testem és megnyissam a szívem, akkor is, amikor elképesztő módon alultáplált voltam. A jóga megmutatta, hogy ahhoz, hogy szabadon tudjam mozgatni a testem, táplálnom kell és gondoskodnom róla. A jóga a stabilitást jelentette nekem a káosz közepén. Segített a testem és az elmém összekötni, de ami a legfontosabb: segített megtapasztalni, milyen jelen lenni az életemben. A jóga nélkül nem lehetnék itt, ahol ma vagyok.

Michael Cruz
@yogi_mhc

Három évvel ezelőtt kezdtem a jógát, első éves voltam a fősulin. Nekem a főiskola az önfelfedezés időszaka volt. Tökéletes időpontban vonódtam be a jógába, amikor minden kezdett a helyére kerülni az életemben. Nagyon gyorsan estem szerelembe vele. Azoknak a jógiknak az egyike vagyok, akiket a közösségi média inspirált jógázásra. Főleg az Instagramos jógás közösség. Az én generációmban a közösségi média óriás szerepet játszik az önbecsülés, önbizalom kialakításában. Szerettem volna pozitívabban kifejezni magam és másokat is inspirálni az úton, úgyhogy létrehoztam egy Instagram accountot a jóga gyakorlásomnak szentelve.

Kezdetben persze csak ego fényezésről szólt, extravagáns demonstrációja a büszkeségnek és az arroganciának. Amint azonban elkezdtem mélyebbre menni a témában, könyvekből és más forrásokból okosodtam, rájöttem, hogy a jóga sokkal több, mint az ászanák fizikai szintű gyakorlása. Ez csak a jóga egy ága. Elkezdtem összekötni az ászanákat légzéssel, pránajámával és a gyakorlásom drasztikusan megváltozott. Ez pedig a saját életem megváltoztatásához is vezetett. Engedtem a jógának, hogy belülről változtasson meg, alakítson, formálja az életemet úgy, hogy egy sokkal pontosabb kifejezése legyen az igazi önmagamnak. „Merj teljesen és félelmek nélkül önmagad lenni”. Ezt lett a mottóm. A körülöttem lévők elkezdték tapasztalni az új önmagamat és kérdezték hogy lettem boldogabb, hálásabb, nyitottabb. Megosztottam velük a jógás tapasztalataimat. Bátorítottam őket, hogy legalább játsszanak el a gondolattal, hogy elkezdenek jógázni, és nem csak fizikai síkon. A jóga egyesülést jelent és pont ez történt velem, egyesítette az összes részemet.

Forrás: Manduka blog - Three Stories Of Transformation

Tartalomhoz tartozó címkék: a jóga hatásai