Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Jóga és sport – A nyerő kombináció

 

Igaz, ami igaz, a jógaórák résztvevőinek többsége fitt, hajlékony lány, testre simuló ruhában. Persze a fiúk is egyre többen vannak. Mi mégis állítjuk, hogy a jógának sokkal szélesebb körben van létjogosultsága.  A jógával javul a koncentrációs képesség, megszabadulsz a szervezetedben felhalmozódott méreganyagoktól és olyan flexibilitásra teszel szert, amelyet garantáltan minden sportban hasznosítani tudsz. A rendszeres jógagyakorlás előnyei tehát elég praktikusak, ráadásul nem kell hozzá túl sok minden. Pár négyzetméter és egy matrac elég, a többi már csak hab a tortán. Könnyen azon veheted észre magad, hogy a jóga nem csak a sport teljesítményedet növelte, hanem úgy általánosságban az életeden is javított, sokkal kiegyensúlyozottabb, fókuszáltabb, hatékonyabb lettél.

Mitől lesz jó a sportteljesítményed?

Ahhoz, hogy megértsük, milyen előnyei lehetnek a jógának egy sportember számára, fontos látnunk, hogy mi szükséges bármilyen sporthoz és ahhoz, hogy jó legyél benne.  Függetlenül attól, hogy ez a sport tenisz, foci, úszás, szörf vagy futás, az alapkészségeket ki kell fejleszteni, aztán pedig folyamatosan edzeni, hogy ezeket a készségeket egyre magasabb szinten tudd alkalmazni. Persze szükséged lesz egy jó adag energiára és elköteleződésre a gyakorláshoz. A tested rugalmas és erős kell legyen és fontos, hogy kontrollt tudj gyakorolni felette. Ha nem vagy képes a megfelelő sebességgel és tartással mozgatni a tested, a teljesítményed halovány lesz. Ha pedig nincs elég állóképességed és kitartásod, szintén elmaradnak az eredmények.  Ahhoz, hogy jó legyél egy sportban, szintén fontos, hogy magabiztosan tudj koncentrálni egy adott feladatra, és semmi ne vonja el a figyelmed. Azaz meg kell tanulni kizárni dolgokat, legyen az külső zavaró tényező, vagy belső, mint pl. a stressz, vagy teljesítménykényszer.  Ez a leghúzósabb része minden sportteljesítménynek. Ott kell lenni a pillanatban.  Ha egy döntő pillanatban lefagysz, nem fogod tudni passzolni a labdát, pontosan kapura célozni, stb. Fontos, hogy a folyamatos fókuszálás mellett mindennek tudatában legyél, ami körülötted történik, mégis képes legyél megőrizni a mentális egyensúlyodat.

Hogy segít a jóga teljesítményed növelésében?

A jógában ászanákat és légzéskontrollt alkalmazunk, hogy tisztítsuk, relaxáljuk a testet és az elmét, illetve különböző spirituális technikákat a test és az elme teljesebb egységének elérésére. A jóga megtanít arra, hogyan kösd össze a tested és az elméd, és maradj mindig a jelen pillanatban. A pránájáma, azaz a különböző légzőgyakorlatok segítenek lecsendesíteni az elméd és javítani a koncentrációs képességedet. A légzésre koncentrálással megérkezel a jelen pillanatba, és ez az egyik leghasznosabb gyakorlat, amit folytathatunk. Talán meglepő, de a jóga fizikai testet tisztító ászanái nem csak a testeddel tesznek jót, de a fizikai szennyeződésektől való megszabadulás által, az idegrendszert is karbantartják, és így a koncentrációs képességedet is növelik.

A jóga ászanák fejlesztik az elme kontrollját. Ahhoz, hogy hosszan, stabilan és mégis könnyedén kitarts egy pózt, képesnek kell lenned végig koncentrálni. Az elmének és a testnek ez a fókusza segít a sportokban. Ezen kívül az ászanák táplálják és revitalizálják a sejteket, javítják a belső szervek állapotát és fokozzák hatékonyságukat, ez pedig pozitív hatással van az egész testre.

A fordított testhelyzetű ászanák különösen jók régi, rossz szokások, helytelen minták megtörésére. Egy atlétának bármikor képesnek kell lennie megváltoztatni a mozdulatait, hogy maximalizálja a teljesítményét. Az inverz pózok megváltoztatják a fizikai és az érzelmi mintákat is, és egy teljesen új aspektusban mutatják azokat. Ezek a pózok csökkentik a stresszt és növelik az önbizalmat.

A jóga nidra és a különböző vizualizációs technikák szintén segítenek a készségek fejlesztésében, új viselkedésminták, hitrendszerek elsajátításában. A memória megtisztítása, azaz a pozitív történések megerősítése, ismételgetése jelentősen hozzájárul a készségeink fejlesztéséhez. A  meditáció és a mantrák csökkentik a stresszt, mentális nyugalmat teremtenek, ami hozzásegít a jó teljesítményhez.

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyakorlás sport és jóga