Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Mire jó a jógatörölköző?

Mire jó a jógatörölköző?

Azt gondolnánk, hogy egy jó matrac kiválasztásával már meg is alapoztuk a tökéletes gyakorlásunkat. Az alapok tényleg megvannak, most már csak néhány plusz szempontot érdemes átgondolni. Főleg nyáron egy jógatörölköző elengedhetetlen kellék, elmondjuk miért.

Mert például a nyári kánikulában vagy ha a higiéniai szempontok fontosak, akkor szükséged lesz egy jógatörölközőre is a szuper matracod mellé. A BODHI, a MANDUKA, a YOGITOES és a YOGADESIGNLAB törölközők, ellentétben a hagyományos törölközőkkel, rendkívül jó nedvszívó képességgel bírnak és a matrac méretéhez igazították őket, emellett remek tapadást biztosítanak nem csak a kezeid alatt, de a matracodról sem mozdulnak el.

Csúszik..csúszik...csúúúszik!’

Legalább egyszer már biztosan Te is megtapasztalhattad, milyen az, amikor Adho-mukha-śvanāsana-ban (Lefelé néző kutyapóz/Hegytartás) elkezd csúszni a tenyered vagy a talpad. Ilyenkor nem igazán tudunk másra fókuszálni, csak izgünk-mozgunk, hogy valahogy fenn tudjuk tartani a pózt. Bár a gyakorlás előrehaladtával ennek az ászanának a kitartása is sokat fejlődik, de az ilyen csúszós helyzetekben bármikor segítségedre lehet egy nedvszívó jóga törülköző. Ez az eszköz a matracunkra terítve még a legizzadósabb tenyerű gyakorló számára is csúszásmentes alapot biztosít bármilyen pózhoz, így eggyel kevesebb dolog vonja el a figyelmünket a gyakorlásról. ;) 

Ez egy izzasztó helyzet!

Bár a Bikram és a Hot jóga gyakorlóinak elengedhetetlen a törölköző használat, vannak egyéb irányzatok is (ashtanga, dinamikus jóga, vinyasa flow stb.) ahol az intenzív gyakorlás hatására biztosan elkezdünk izzadni. Ilyenkor nem csak a csúszkálás zavarhat, de az izzadtság cseppek a matracon sem könnyítik a befelé figyelést. Ezért érdemes használni az ilyen jellegű órákon jógatörölközőt, ami extra nedvszívó képességével elnyeli az izzadság cseppeket, ezáltal stabil és csúszásmentes felületet eredményez. 

‘Mikor lehettek ezek a matracok utoljára mosva?’

Egy jóga stúdióban vagy fitness teremben a matracokat több tucat ember használja, így ha ilyen helyen gyakorolsz nem árt odafigyelni a megfelelő higiéniára.

Bár a legtöbb teremben (remélhetőleg) figyelnek arra, hogy megfelelő időközönként tisztítsák a matracokat, előfordulhat, hogy piszkosnak vagy kellemetlen szagúnak érzed őket. Egy jógatörölköző leterítésével azonban nem kell többé a higiénia miatt aggódnod. Nyugodtan belemerülhetsz a gyakorlásba. :) Saját jógatörölköződet pedig akárhányszor kimoshatod mosógépben, mindig frissen vár majd, hogy gyakorolj!

+ Tipp - alternatív felhasználás

A jógatörölköződet nem csak a matracodra terítve használhatod, hanem ‘rendes’ törölközőként is, akár a strandon, otthon, stúdióban vagy edzőteremben. 

Jógatörölköző típusok

Kétféle kialakítású jógatörölköző létezik, és mindkettő maximálisan jó tapadást biztosít, így egyéni preferencia kérdése, hogy melyik a szimpatikusabb számodra.

1. Tappancsos-frottír

Ennek a típusú frottír jellegű anyagból készült jógatörölközőnek az alján raszter szerű elrendezésben kis tapadós pöttyök találhatók, melyek lehetővé teszik, hogy még akár matrac nélkül is használni tudod pl. fapadlón is, mert azon sem csúszik el. A kis pöttyöcskéket érezni fogod a tenyereddel, ahogy gyakorolsz, és van akinek egy kifejezetten kellemes, de van aki nem annyira preferálja. 

2. Mikroszálas

Ezen a típuson nincsenek tapadó pöttyök, teljesen sima mind a két oldala. Anyaga picit plüssös hatású, és rendkívül jól tapad. 

Minták 

A gyártók elhalmoznak minket különféle szebbnél szebb mintákkal, és van, akinek ez nem számít, de ezek a gyönyörű darabok még nagyobb inspirációt jelentenek a gyakorláshoz, így az esztétikum mellett valódi gyakorlati hasznuk is van! 

 

Ha kedvet kaptál a jógatörölköző használatához nézd meg kínálatunkat az alábbiakban!