A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Menü

Mire jó? Melissa - Az orvosi citromfű olaj

Mire jó? Melissa - Az orvosi citromfű olaj

Bármennyire is rendben van az életünk nem lehet mentes a kihívásoktól és a nehézségektől. Mindig mindenkinek tartogat valamit az élet, amin (ki tudja miért) valamilyen oknál fogva keresztül kell menni, ami elkerülhetetlen, amire nincs más mód, mint odatenni magunkat és állni a sarat.

 

Talán ezek a helyzetek megmentenek valamitől, felkészítenek valami másra, vagy éppen olyan irányok felé fordítanak, ahol majd beteljesedik az élet célja, vagy nem is tudom... lehet, hogy csak szeretném hinni, hogy az értelmetlennek tűnő nehézségeknek is van valami értelmük, ami által létjogosultágot nyerhetnek. De épp az ilyen alkalmakkor tudatosul mélyen az emberben a picisége... és hogy mennyire nem láthatjuk át a "nagy összefüggéseket" földön és égen, talán sosem tudjuk meg mi volt az értelme életünk egy-egy nehézségének, de olykor-olykor persze megesik. Megéltem már így tudom, hogy ami átoknak tűnik, néha mégis áldássá válik, csak idő kell hozzá.

Az ilyen helyzetek anyaként talán mondhatom, hogy a legnehezebbek. Amikor valamilyen élethelyzetben (akár érzelmi szituáció, akár betegség, akár a mindennapok egy-egy kihívása közben) csak kísérői lehetünk a gyermekünknek, de megmentői nem. Amikor csak teret tarthatunk neki ahhoz, hogy kiállja a megpróbáltatásokat. Amikor a tehetetlen dühtől ordítanánk, de nem tehetjük, mert bátorítanunk kell, erőt adni derűsen mosolyogva, s megtartani, miközben mi is annyira félünk, hogy legszívesebben el futnánk.

Ekkor kell megállni, mély levegőt venni, lassan és hosszan kilélegezni néhányszor és kinyitni a illóolajos dobozkánkat, mert igen... van erre is olajunk!

melissa. A legmélyebb sötétségben is fényeskedik és visszavezet a világosságba. És a másik jó tulajdonsága, ami miatt a krízis helyzetekben jelentős erejű támogató, hogy amikor a pánik eluralkodna bennünk, higgadtságot és nyugalmat kölcsönöz, s ahelyett, hogy engedné, hogy a félelmeink elburjánzanak rettenetes rémképekké, stabilizál bennünket a realitásban azzal, hogy nem engedi a dolgokat, történések, érzelmeket többnek látszani, mint amik.

Egyébként a melissa officinalis, vagyis orvosi citromfű méhfűként vagy mézfűként is ismert. Ezek a nevek a görög mitológiához vezetnek bennünket...

Melissae karaktere nimfa képében fomálódik, aki nem kevesebbet tett, mint megmentette Zeuszt csecsemőkorában attól, hogy apja a titán Kronosz felfalja őt testvéreivel együtt egy baljós jövendöléstől való félelmében. A nimfa az erdőben rejtette el, kecsketejjel itatta és mézzel táplálta a gyermeket (Melissae volt az első méhész, tőle eredeztetik a szakrális méhészetet is), aki egyébként később valóban megdönti a titánok hatalmát és az istenek új generációjának uralkodója lesz. Ez előtt még azonban maga Zeusz változtatja méhecskévé, mert csak így tudja megmenteni Kronosz bosszújától. A nimfa története azonban itt nem ér véget, csak ebben a posztban.

"Melissa" görög nyelven méhet jelent, a "meli" pedig mézet, így mézelő méhnek is fordítják. A méhek pedig magát a lelket szimbolizálják az ókori görög kultúrában. Melissae maga a méhkirálynő, aki minden halandó lelket kiáraszt magából.

...megérne egy önálló podcastot, mert nehezen állom meg, hogy ne meséljek nektek azokról a papnőkről, akik a görög istennő templomokban szolgáltak és ezt a nevet viselték. Rendjük, üzeneteik össze-összecsengenek azokkal a tartalmakkal, amelyeket a méhfű is hordoz magában. Ezekből is érezhető, hogy a melissa olaj női minőségű és egyébként a Hold energiáit viseli magán. De kicsit így is elkanyarodtunk...

Röviden: az orvosi citromfű olaja abban tud segíteni, hogy a nehézségek tagadása és a velük szemben érzett ellenállás helyett átadjuk a gyeplőt az életnek és engedjük át magunkat azoknak az eseményeknek, amelyekre nincs, nem lehet ráhatásunk és engedjük magunkat sodródni. A kétségbeesésből és reménytelenségből kiemel bennünket az élettel szemben megélt bizalomnak abba az állapotába, amikor teljes önátadással vagyunk jelen és erőnk van szembenézni mindazzal, ami ránk vár és tudjuk: bármi is történik, el fogjuk viselni. Felszabadít a krízisek súlyos terhe alól, hogy optimistán, a tudat teremtő erejét használva vetítsük előre a dolgok legjobb alakulását.

Szerző:
Regősvölgyi Regina
doTerra wellness advocate
Illaberek - Aromaterápiás társalgó

Keresés