Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Mi mindenre jó a hengerpárna?

Mi mindenre jó a hengerpárna?

Ülj kényelmesen, fejtetővel törekedj felfelé, hát egyenes, vállak lazák. Ismerős instrukció? Kezdő jógagyakorlóként ez az utasítást kivitelezhetetlennek tűnt, a kényelem pedig az utolsó volt, ami eszembe jutott közben. Szerencsére az oktató rögtön látta, hogy mire van szükségem, és hozott egy hengerpárnát.

 

A hengerpárna nagyon hasznos eszköz, ami segít a helyes pozíció megtalálásában és kitartásában, a testnek támaszt ad, az izmoknak, ízületeknek védelmet, amíg a feszes szövet nem enged fel. A nyújtások során elsőrendű szempont a biztonság, ha erőlteted a folyamatot, akkor biztosan nem éred el az eredményt, sőt, le is sérülhetsz. Ha viszont okosan gyakorolsz és támogatod a pozíciókat, mozdulatokat, akkor nyert ügyed van.

A hengerpárnát helyezheted a keresztcsont alá, mögé, használhatod combtámaszként, támogathatod vele a hátrahajlást, rakhatod a térdhajlatba. A lényeg, hogy segítse az adott mozdulatot megérezni, helyesen kivitelezni azzal, hogy megemel, támaszt.

 

Hengerpárnával, változatos alakú ülőpárnákkal a meditációt is megkönnyítheted. Sokaknak okoz nehézséget a helyes ülés megtartása, ilyenkor ez a segédeszköz elengedhetetlen.

A jógapárnákat rendszerint tönkölyhéjjal vagy pamutvattával töltik fel, inkább keményebbre, hiszen fontos az alaktartás. A pumatvatta töltelék alaktartása nagyobb, ezért gyakorláshoz ezt ajánljuk. A tönkölyhéj töltelék idomul a testhez, felveszi a formádat.

 

Néhány egyszerű alapgyakorlat, amihez ajánlott a hengerpárna

 

1. Hullapóz (Savasana)

 

Gyakorlás végén a pihenőpózban sokkal kényelmesebb lehet, ha a gerincedet hengerpárnával támasztod alá hosszanti irányban. Így a mellkasod jobban nyílik és lazul, a vállaidnak több lesz a hely, a medencéd pedig még légiesebben tarthatod. Ha kényelmetlen számodra a hanyatt fekvés, mert fáj a derekad, akkor mindenképpen javasoljuk ezt a megoldást.

 

2. Egyszerű keresztlábas ülés (Sukhasana)

Helyezz az ülőcsontok alá egy hengerpárnát, ezzel a lábaidat el tudod lazítani, a medencédet kényelmes helyzetbe állítani és a hátat kiegyenesíteni. Ha zártabb a csípőd, szuper segítség a póz pontos és egészséges megtartásához.

3. Fekvő hős (Supta virasana)

Helyezd a hengerpárnát hosszanti irányban a jógaszőnyegre, helyezkedj el a Virasana pózban, emeld meg a csípődet kissé és feküdj hanyatt a hengerpárnára. Közben a lábszárad maradjon teljesen a talajon. Habár ez egy pihenő póznak tűnik, a combfeszítők dolgoznak, a mellkast pedig csodásan tudod így nyitni.

4. Fekvő nagylábujjfogás póz (Supta Padangusthasana)

Ennek a póznak idő kell. Ahhoz, hogy megérezd, hol van a testedben a feszültség és így hol vannak azok a pontok, ahová lélegezz és elengedj, koncentráció és kitartás szükséges. Ebben segít a hengerpárna. A nyújtott láb oldalra vezetése közben fontos, hogy az ellenkező oldali csípő korrekt helyzetben a földön maradjon. Ha a nyújtott láb csípője alá hengerpárnát raksz, azonnal érezni fogod a helyes tartást.

Érdekesség:

Az indiai háztartásokban évszázadokon keresztül alapdarabnak számítottak a hengerpárnák. Jobb alátámasztást biztosítanak, mint a legtöbb egyszerű párna, és töltelékének köszönhetően jobban tartja a formáját is.

A középkorban Európában is ismerték a hengerpárnákat, az ágyban a párna alá tették további támasznak, sőt, választóvonalat is képzett, ha nem házas szállóvendégek kerültek egy ágyba. Voltak olyan drága változatai is, amelyek több generáción át öröklődtek.