Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Stresszmentes tanévkezdés? Mutatjuk hogyan!

Stresszmentes tanévkezdés? Mutatjuk hogyan!

Sarkunkban az iskolakezdés, ami minden szempontból stresszes időszak. Visszahozzuk a szigorúbb napi rutint, jöhet a harc az esti lefekvés körül, a különórák anyataxis szolgálata, a zsonglőrködés az idővel, a házi feladatok… Elég! Lehet ezt másként is! Készülj fel tudatosan arra, hogy idén kisimultan és stresszmentesen élitek meg a szeptembert!

Mit tehetsz, hogy megkönnyítsd az átállást a gyerekednek?

 • Kezdd el felkészíteni a gyereket az iskolai napi rutin felvételére, például egy reális esti lefekvési időponttal vagy azzal, hogy ő állítja össze a másnapi ruhatárát.

 • Szervezz találkozókat délutánonként egyik-másik osztálytársával, hadd játszanak együtt! Az első becsengetés előtt találkozni a barátokkal, akiket talán egész nyáron nem látott, nagyon jó érzés! Nem utolsósorban pedig otthonos is lesz az a bizonyos első nap.

 • Látogassatok el a sulihoz, már az is elég, ha a kerítésen benéztek! Menjetek ki a közeli játszótérre, járjátok végig az iskolába vezető útvonalat!

 • Ismerd el a gyereknek, hogy érezheti magát feszültnek a sulikezdés előtt! Beszélgess vele őszintén arról, hogy a változás megterhelő, de sokat lehet rajta enyhíteni megosztással, beszélgetéssel. Kérdezd meg a gyereket, hogy mitől tart, orvosoljátok együtt a problémákat, esetleg kérjetek segítséget, ha szükséges!

 • Készítsetek közösen egy nagy színes napi menetrend táblát, rakjátok ki a hűtőre! Döntsetek közösen bizonyos pontokról, érezze a gyerek, hogy neki is van beleszólása a saját életébe.

 • Mindenképpen beszéljetek arról, hogy a játékidő mikor következhet és mennyi ideig tart! A legjobb, ha suli után engeded pihenni! Ne feledd, a gyerek fejlődésének alapvető eleme a szabad játék, ilyenkor elképesztő ütemben fejlődik az agy. A „semmit sem csinálok” nagy kincs!

 • Gondoskodj előre a kiegyensúlyozott, egészséges étkezésekről, a finom uzsonna és a közös vacsora nagy kincs!

Mit tehetsz, hogy megkönnyítsd az átállást saját magadnak?

Fontos beismerni, hogy az iskolakezdés a szülőnek is strapás. Míg nyáron az volt a gond, ki vigyázzon a gyerekre, amíg te dolgozol, most a nehézséget a logisztika jelenti: ha kicsi, ki viszi el reggel, ki hozza haza. Mi lesz a különórákkal, lesz-e online tanulás, hányszor kell betegszabit kivenni? Még belegondolni is rémes, éppen ezért jó, ha testileg és lelkileg is felkészülsz erre a megterhelő időszakra!

 • előre döntsd el, hogy mikor fordítasz időt önmagadra minden héten! Az énidő elsődleges fontosságú nemcsak a te, hanem a családod kiegyensúlyozottságához is! Ha te jól vagy, akkor a gyerekednek is milliószor könnyebb! Engedj meg magadnak hetente legalább egyszer egy jógaórát akár személyes, akár online gyakorlással! A jóga komplex módon támogat, biztosan kisimulnak az idegeid!

 • a relaxáció, vagyis a test ellazítása, a feszült izmok elernyesztése elképesztő stresszűző! Ennek fiziológiai okai vannak, a rendszer ilyenkor a szimpatikus működésből átvált paraszimpatikus üzemmódba, lassul a szívverés, mélyül a lélegzet, beindulnak az öngyógyító folyamatok is a testben. Napi 10 perc is elég, hidd el! Használj akupresszúrás matracot, bizsergető élmény lesz, a hatás instant!

 • az aromaterápia jótékony hatásairól könyvtárnyi könyvet lehetne írni! Testünkben 400 típusú illatreceptor található, a szaglásunk az egyik legfontosabb érzékszervünk. Segítségével ezerszer többet fogunk fel a világból, mint azt gondolnád! Az illatok közvetlen hatást gyakorolnak az agyunkra, és sok illat képes helyreállítani a testünk harmóniáját. Próbáld ki a DoTerra Balance olaját!

 • sötét karikák vannak a szemed alatt? Ennek oka lehet a kialvatlanság is. A szempárna segíti a nyugodt alvást, az elmélyült relaxációt vagy meditációt! Próbáld ki az aromaterápiás szempárnánkat, fantasztikus éjszakai nyugalmat kapsz cserébe! A bio lenmaggal töltött párna kellemes, enyhe nyomást gyakorol a szemre, a pamut huzat lágy és hűs érintésével együtt csökkenti a szem alatti duzzanatokat. Nyugtató illatát a bio levendulának köszönheti.

 • vesd be a hangok gyógyító erejét! A hangtálak rezgései végigáramlanak az egész testen. A hanghullámok fizikai hatást gyakorolnak az egész szervezetre. Hangtálaink méretüktől függően különböző csakrák harmonizálását segítik. Ha a kezedbe veszel egy hangtálat és megpendíted, azonnal érezni fogod, hogy miről beszélünk. Próbáld ki hangtálainkat, amelyek nepáli kolostorokban 7-féle fém ötvözetéből kézzel készültek. A Koshi csengő hangját sokszor hallhattad egy jógaórán a relaxáció lezárásaként. a hangszerek precíz, aprólékos munkával készített szélcsengők, amelyek a 4 elem, a Föld, a Víz, a Tűz és a Szél elemek megszólaltatására terveztek. A koshi csengő hangja a harangjátékra emlékeztet, és tökéletes kültéri használatra is.

A lényeg: lazítsatok! Most, hogy már tudod, ez nem üres szólam, hanem könnyen és gyorsan megvalósítható valóság, kezdj is neki! Minimális befektetéssel nagyon sokat nyerhetsz! Sikeres és nyugodt tanévkezdést kívánunk nektek!