Leírás és Paraméterek
Sok minden állhat az emésztési zavarok, illetve emésztőrendszeri panaszok mögött. Ezek egyike az emésztőenzimek hiánya, vagy mennyiségük csökkenése.
Hasfájás, puffadás, székrekedés: csupa olyan emésztőrendszeri panasz, amivel nem mindenki fordul orvoshoz. A „civilizációs betegségek” elterjedése napjainkban igen gyakori, hiszen szervezetünkbe kizárólag, vagy túlnyomó részben hőkezelt, illetve kémiailag módosított táplálék jut be. Sajnos a szervezet egy idő után nem képes olyan mennyiségben termelni az emésztőenzimeket, hogy az elegendő legyen a halott táplálék lebontására. Sokan ilyenkor valamilyen házi praktikát próbálnak ki, de arra jóval kevesebben gondolnak, hogy panaszaik hátterében az emésztőenzimek, pontosabban azok csökkent mennyisége, vagy hiánya áll. Ezt pedig csak a megfelelő kúrával lehet ellensúlyozni.
Mire valók az emésztőenzimek?
Az emésztőenzimek lebontják az élelmiszer nagy molekuláit (fehérje, zsírok, cukrok) egyszerűbb, kisebb alkotóelemeire (aminosavak, zsírsavak, glükóz), amelyek már a szervezetben képesek gond nélkül felszívódni. Nélkülük a hormonok, a vitaminok, illetve az ásványi anyagok nem tudnának kellőképpen hasznosulni, és az enzimhiány következtében mérgek és salakanyagok halmozódnak fel a szervezetünkben. Az emésztőenzimek hiánya miatt ráadásul többféle, nemcsak emésztőrendszeri megbetegedésnek tesszük ki magunkat.
Például a proteáz enzim hiányában súlyos allergiás tünetek üthetik fel a fejüket, mivel a lebontatlan fehérjékből felszabaduló anyagok közrejátszanak az immunrendszer legyengítésében, mely utóbbi miatt gyakrabban tesszük ki magunkat különféle fertőzéseknek, gyulladásoknak. A lelbontatlan fehérjék a vastagbélbe jutnak ahol rothadási folyamaton mennek keresztül és emésztési zavarokat idéznek elő (pl. felfúvódás, gázképződés, hasmenés).
Az elégtelen felszívódás miatti hiányállapotok hajhulláshoz, bőrproblémákhoz, gyenge körmökhöz, rossz fogakhoz vezethetnek, fáradtság, kedvetlenség vehet erőt rajtunk - súlyosabb esetben depresszió. Összességében tehát elmondható, hogy az emésztőenzimek hiánya súlyos következményekkel jár az egész szervezetünkre nézve.
Az emésztőenzimek mennyisége nem állandó. Az évszakváltozás, a stressz, a túlzott fizikai hajsza, a gyógyszerek szedése, az egészségtelen táplálkozás vagy a szervezet elsavasodása miatt könnyen kialakulhat az emésztőenzimek hiánya.
Az emésztőenzimek
Többféle emésztőenzim létezik, melyek közül a legfontosabbak a következők: a proteáz enzim a fehérjéket bontja le – erről az enzimről fentebb már írtunk.
A lipáz enzimnek az étrendi zsírok feldolgozása a feladata. Ez az enzim felelős az epe által feldarabolt zsír-és olajcseppecskék szétbontásáért. A lipáz lipotikus enzim, amely a zsírokat glicerinre és zsírsavakra bontja fel, amelyek a bélfalon keresztül a vérbe és a májba jutnak, ahol később lebomlanak. A hasnyálmirigy lipáz, amelyet a hasnyálmirigy termel, az emberi szervezet legfontosabb lipolitikus enzime. A lipáz a zsírok mennyiségét irányítja a szervezetben.
Az amiláz a keményítőt lebontó, és a szénhidrátok felszívódását segítő emésztőenzim, amely a nyálban és a hasnyálmirigy váladékában is megtalálható. A nem megfelelő szénhidrát-anyagcserére utalhatnak a kiütések, a depresszió, az allergiás reakciók, a fáradékonyság és a gyulladások. Jellemző tünete az amiláz emésztőenzim elégtelen mennyiségének az alacsonyabb vércukorszint és a hideg végtagok.
A tripszin emésztőenzim a vékonybélben végbemenő fehérje hasítási és felszívódási folyamatért felelős. Felszívódott formában gyulladáscsökkentő és rákellenes hatása van. A tripszint a hasnyálmirigy termeli, de aktív formába a vékonybélben válik. Képes feloldani a szervezet sérült sejtjeinek felszínén található protein réteget. Segíti az emésztési folyamatot és az egész szervezet megtisztulását. Kiváló antioxidáns hatása van.
A bromelain egy olyan enzim, amelyet az ananász gyümölcséből nyerünk. Segíti a fehérjék hasadását, amivel az olyan emésztőrendszeri nehézségek kezelésénél van segítségünkre, mint például gyomorégés, felfúvódás, hányás, székrekedés, hasmenés. A bromelin a súlycsökkentő étrendek szerves része, mivel vízelvonó képessége van, és képes lebontani a szervezetben raktározott zsírt.
A papayából kivont papain fehérje- és zsírbontó enzimeket tartalmaz. A papaya legfontosabb fehérjebontó enzime a papain, melynek egyik remek tulajdonsága, hogy képes elpusztítani a bélférgeket. A papain a gyomorban található pepszinnél és a hasnyálmirigy által termelt pankreatinnál is hatékonyabban segíti az emésztést. A papain nem károsítja a bél nyálkahártyáját, a bélfalat tisztítja, továbbá a papain az elfogyasztott hús rostjait is lebontja, tehát előkészíti azt az emésztéshez.
A gyógynövények
Az emésztőenzimek mellett bizonyos gyógynövények is jótékony hatással vannak emésztésünkre.
A borsmenta a mentafélék népes családjának egyik legismertebb tagja. Belsőleg használva mérsékli az emésztési panaszokat: erős görcsoldó, megszünteti a hányingert és a puffadást. Mivel ellazítja a gyomor és a bél izmait, enyhíti az IBS tüneteit.
Az édesköményt már őseink is elsődlegesen emésztési problémákra, gázképződés ellen, valamint a hasfájás, illetve a bélgörcsök enyhítésére alkalmazták. A modern kutatások szerint az édeskömény a benne található karnol és karvén miatt ennyire hatásos, a két vegyület ugyanis nyugtatja az emésztőcsatorna sima izmait, segítve ezáltal a gázok eltávozását, illetve a görcsök oldását.
A gyömbér szélhajtó tulajdonsága nagy segítség lehet a felkavarodott gyomor megnyugtatásában, ráadásul ellazítja az emésztőrendszer izmait is, megelőzve ezzel a puffadást. A szakértők gyakran ajánlják a gyömbért komoly gyomorbántalmak, például a diszpepszia vagy bélgörcsök enyhítésére, továbbá gyomorrontás vagy gyomorégés esetén is.
A G&G által kifejlesztett vadonatúj emésztést segítő komplex, a Digesta Zymes formulája megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza az összes fenti összetevőt, melyek együtt egy rendkívül erős csapatot alkotnak a különféle emésztési problémák kezelésére. Próbálja ki Ön is!
Ez a készítmény a G&G által kifejlesztett és szabadalmaztatott speciális TRUFILTM kapszulázási eljárásmóddal készült. Ez a forradalmi technológia lehetővé teszi, hogy a termék csak az aktív hatóanyagokat tartalmazza, és semmi mást! Ezért a készítmény nem tartalmaz semmilyen mesterséges vivőanyagot, kötőanyagot, töltőanyagot, hordozóanyagot, tömegnövelő szert, szinezéket vagy tartósítószert. Szintén nem tartalmaz cukrot, élesztőt, gabonát vagy laktózt. Garantált antiallergén formula.
Az összetevők 100% természetes alapúak és a termékek jelentős részében növényi eredetűek. A gyógynövény készítmények esetében jónéhány kivonat organikus (bio-) tisztaságú, melyet a címke külön jelez. A gyártás során semmilyen hőt nem alkalmaznak. A kapszulahéj, amibe az aktív hatóanyagok kerülnek, minden esetben növényi eredetű. Bizonyos kapszulás G&G termékeknél természetes alapként, kövön őrölt barnarízs lisztet vagy lucerna port alkalmaznak. A G&G készítmények túlnyomó többsége alkalmas vegánoknak és vegetáriánusoknak is.
A több, mint 50 éves szakmai tapasztalat alapján, válogatott, minőségi alapanyagokból készített formulák biztosítják a probléma mentes, könnyű fogyasztást, a gyors, nagy arányú felszívódást, és a hatékony eredményeket.
Összetevők (1 kapszulában) | 100-100 mg proteáz, lipáz, betain, 50-50 mg gyömbérgyökér, papain, borsmentalevél, édesköménymag, amiláz és bromelain |