A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Menü

Mikor van GURU PURNIMA? És mit ünneplünk ilyenkor?

Mikor van GURU PURNIMA? És mit ünneplünk ilyenkor? A gurunak minden vallásban különös jelentősége van. A hinduizmusban a Gurut többre tartják, mint Istent. Guru Purnima ünnepén a Guru előtti tisztelgéssel áldást kaphatunk. Egy jó guru azon dolgozik, hogy világosságot hozzon az életünkbe. A tudás fénye minden sötétséget eloszlat. Ezért a Guru helye a legfontosabb az életben.

 

Mikor van Guru Purnima?

Ashadha hónapját a hindu naptár negyedik hónapjának tekintik. A hindu Panchang naptár szerint az asadhai Shukla Paksha teliholdkor van Guru Purnima ünnepe. Ez a telihold Ashadhi Purnima és Ashadha Guru Purnima néven is ismert.

A Guru Purnima jelentősége

A hindu spirituális felfogás szerint Guru Purnimát évente ünneplik Veda Vyasa emlékére, aki a Védákat szerkesztette, és 4 részre osztotta őket. Ezenkívül megírta a Mahabharatát és az „Ötödik Védát”. Úgy tartják, hogy az imádság a Mahaguruhoz segít elkerülni a sötétséget az életben. Emellett, a buddhizmus szerint Guru Purnima napján mondta el Gautam Buddha első tanítását az első 5 tanítványának, majd ezután Bodhgayából Sarnathba költözött. 

Guru Purnima szertartásai

A tanítványok imádkoznak gurujukhoz. Tiszteletük jeléül ajándékokat, virágokat adnak nekik. A nap során odaadó dalokat, imákat recitálnak, mantrákat zengetnek. A buddhista szerzetesek meditálnak és különböző szent rituálékat követnek Guru Purnima napján.

Tartalomhoz tartozó címkék: esemény

Keresés