Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Mála 1x1

Mála 1x1

A mála egy buddhista és hindu imafüzér, vagy imagyöngy. Különleges szerepe van lelki gyakorlatokon. Azon túl, hogy a meditáció fontos részét képezi (mivel ezzel számolják a mantrák, imák, szent szövegek ismétlését), segít az elkalandozott elmének visszatérni a meditációhoz.

Olvass tovább >>

A málával tisztelettel kell bánni, hiszen a gyakorlót a málán keresztül segíti a mantrához kapcsolódó istenség. Alapvető, hogy nem szabad sem piszkos helyen tartani, sem a lábunkkal megérinteni.

Sajnos egyre gyakrabban találkozhatunk nem valódi málákkal, úgynevezett utánzatokkal. Ezek az utánzat málák a megszólalásig hasonlítanak az eredeti málára, éppen ezért lehetetlen megkülönböztetni az eredetitől. Az utánzatok nem olyan anyagból készültek, mint ahogy tűnnek, csak festett műanyagból vannak, bár sokszor épp olyan szépek, mint az eredeti, számolásra is alkalmasak, viszont nem közvetíti azt az energiát, amit az eredeti féldrágakőből/ fából készült málák. Nálunk minden mála garantáltan eredeti, sőt még egy plusz előnyről is szólnánk:

Minden málánk meg van áldva, ami azt jelenti, hogy támogató energiával rendelkeznek. Az áldás által a magas rangú lámák és rinpochék támogató energiával segítenek a gyakorlóknak a magas rangú lámák, rinpochék. A tibeti hagyományok szerint, az képes az áldást adni, aki egy töretlen átadási vonal örököse/képviselője, hiszen az áldás nem személyből ered, hanem a hagyomány mestereinek megvalósításának erejéből. Ezt az energiát közvetíti a láma/tanító a gyakorlók felé.

A mála használata:

Fogjuk a hüvelyk és középső ujjunk közé a málát, úgy, hogy ujjunk második ujjpercén lóg és hüvelykujjunkkal rögzítjük. Mivel a középső ujj vénája közvetlen kapcsolatban van a szívvel, így befolyásolja annak működését. Figyeljünk arra, hogy a mutató ujjunkkal soha nem szabad a málához érni.

A meditáció során a hüvelykujjunkkal óramutató járásával azonos irányban kezdjük el morzsolni az első szemet és közben elmondunk egy mantrát. Az utolsó, 108. szem után érkezünk a guru szemhez, ahonnét visszafordulunk és az új kört az óramutató járásával ellentétes irányból kezdjük.

A legtöbb mála 108 szemből és a guruszemből áll. Előfordulhat, hogy a mála további három osztószemet is tartalmaz, amit 27 szemenként osztanak fel. 

A guruszem a megvilágosodást testesíti meg. 

Éppen ezért a guruszemtől kezdődik a meditáció ciklusa és ide is ér célba. Fontos szabály, hogy a guruszemen nem szabad átlépni, ha befejeztünk egy kört, hanem forduljunk vissza és a következő kört ott kezdjük, ahol az előzőt befejeztük. Ez annak a jelképe, hogy a gyakorló mindig megfordul, amikor eléri a megvilágosodást és visszatér a feltételekhez kötött világba, hogy mindenkinek a hasznára legyen a megvilágosodáshoz. A buddhista málákhoz külön számolót is szoktak erősíteni a gyakorlók. 

 

A mála viselése:

Málát hordhatunk csuklón, nyakban, de vannak akik a mála védelme miatt egy kis szövet tartóban, málatartó zacskóban hordozzák a zsebükben, táskájukban, vagy a nyakukba akasztva. Ez abból a hitből fakad, hogy azt a málát, amivel a mantrázást végzik nem láthatja más személy, csak az, aki a gyakorlást a málával végzi.

A tulajdonos ízlésétől, vagy éppen gazdagságától függően a mála anyaga is sokféle lehet. A leggyakoribbak az igazgyöngyből, zafírból, korallból, achátból, vagy épp borostyánból készültő málák. 

A különböző anyaghasználat oka, hogy az egyes rendeknek, vagy az adott védőistenségnek különböző anyagokból készített olvasófüzérek felelnek meg, melyeket a lámák a vizualizációs gyakorlatok során is használnak. Régen a mála leginkább fából készült, és a haragvó istenekhez szóló imákhoz használták. 

Ha baráti társaságban szeretnénk a málával kapcsolatos mély ismereteinket megcsillogtatni, akkor érdemes bedobni, hogy:

  • a hegyikristályból, tibeti kvarcból, citrinből, vagy színezett üvegből készített buddhista mala főképp a Csenrézi kultuszához kapcsolódik
  • a nagy, barna, rücskös szemekből álló málát (rudráksha mála) elsősorban a Nyingma (régi buddhista irányzat) lámái forgatták a haragtartó istenek, és démonok mantráihoz
  • A kígyó csigolyacsontjából készített malát a buddhizmust megelőző vallásból kialakult bön tradícióban, vagy jósláskor alkalmazták. Nem a kígyó volt az egyetlen állat, aminek a csontját erre használták, előfordult jak lábszárcsontból készült mála is.
Tartalomhoz tartozó címkék: meditáció