Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

5 jógikus módszer, amivel elűzheted a stresszt

5 jógikus módszer, amivel elűzheted a stresszt

Összesűrűsödtek a dolgok. A hullámok csapkodnak a fejem felett. Kapkodok ide-oda! Azt sem tudom, hol áll a fejem! 

Ismerős mondatok, amelyek mind egyfelé mutatnak: stresszhelyzetben vagy, amiből érdemes mihamarabb kilépni. A kérdés csak a hogyan, mert mondani mindig könnyebb, mint megtenni.

Cikksorozatunk első részében a szorongásoldás fizikai szintről induló lehetőségeit vettük sorba, most lássuk, hogy az érzelmi szintről hogyan tudjuk elindítani a felszabadító folyamatokat, mert végre valahára szeretnénk szabadabban lélegezni.

Jó stressz, rossz stressz?

A stressz az evolúció igen hasznos terméke, hiszen a segítségével tudtunk elfutni a mamut elől, megtanulni tüzet gyújtani és általában véve túlélni. Stressz nélkül nem lenne élet, de tartós stresszel sincs. Vagyis van, csak kimerítő, megbetegítő és indokolatlanul nehéz.

Milyen a rossz stressz?

Sajnos mindennapos, hogy a stressz akkor is megjelenik, ha igazából semmi szükség sem harcra, sem menekülésre.

Egy veszekedés vagy a sorbanállás, ha bevágnak eléd figyelmetlenül az úton, mindez ugyanazokat a testi reakciókat váltja ki, mintha menekülnöd kéne egy mamut elől.

Fokozódik az adrenalin és noradrenalin termelése, aminek hatására a vérnyomás emelkedik, gyorsul a szívverés, a gyomor és a bőr erei összehúzódnak, biztosítva a szív megnövekedett munkájához a tápanyagot. Egy szteroid hormon, a kortizol termelődése is fokozódik, hogy cukor és zsír szabaduljon fel, energiát biztosítva az agy és az izomzat fokozott munkájához.

 

Ha azt veszed észre, hogy olyankor is stresszes vagy, amikor a fokozott készültség valójában nem is segíti a helyzet megoldását, akkor itt van néhány eszköz, amely segíthet az egyensúlyi állapotba való visszatéréshez.

Mert a lényeg: a stresszre adott érzelmi válaszcunamit csak te tudod csökkenteni

Hogyan?

 

1. Pránajáma, a légzés vezérlése

A pránájámát az egyik legfontosabb spirituális készségnek tekintik. Gyakorlásával irányíthatjuk és megnyugtathatjuk az elmét is. Érdemes nemcsak kipróbálni, hanem napi rutinná tenni!

PRO tipp kezdőknek:

A 8-4-8 gyakorlata: Lélegezz be lassan 8 ütemre, tartsd 4 ütemet, majd 8 ütem kilégzést végezz. Törekedj az egyenletes tempóra, ez nagyon fontos. Választhatsz más ütemet is: 4-2-4, 6-3-6 vagy 8-4-8. Végezd a feladatot egy percig, fokozatosan növeld az időtartamot. Legyél türelmes, elfogadó és megtapasztalod, mennyire egyszerű és nagyszerű lehetőség van a kezedben.

 

2. Zeneterápia

A zeneterápia lényege a zenével történő tudatállapot-változás. Addig is, amíg eljutsz egy zeneterapeutához, javasoljuk, hogy szánj a napodból egy kis időt a lassabb, finomabb, megnyugtató dallamok odafigyelő hallgatására. Akár pár perc is csodákat tehet.

“Zeneterápia során a képzett zeneterapeuta, egy tervezett folyamatban használja a zenét vagy zenei elemeket (hang, ritmus, dallam, harmónia) annak érdekében, hogy elősegítse a kommunikációt, kapcsolatokat, tanulást, kifejezést, mobilizációt, szervezést, szerveződést. Ezek mellett pedig terápiás hatást gyakoroljon fizikai, emocionális, mentális, szociális és kognitív területeken. A zeneterápia célja, hogy az egyén lehetőségeit feltérképezze és/vagy sérült funkcióit helyreállítsa, így jobb intrapszichés és/vagy interperszonális integrációt tegyen lehetővé, s a prevenció, rehabilitáció vagy kezelés következtében a személy minőségileg jobb életet élhessen.” (Zeneterápiás Világkongresszus, Hamburg 1996.)

 

3. Hangtálak és a koshi csengő

A rezgések birodalmában a zenén túl a hangtálak és a koshi csengő is léleklazító erővel bír.

A hangtálak rezgéseikkel a csakrákra hatnak. Méretüktől függően különböző csakrák harmonizálását segítik. Ha a kezedbe veszel egy hangtálat és megpendíted, azonnal érezni fogod, hogy miről beszélünk most. Próbáld ki hangtálainkat, amelyek nepáli kolostorokban 7-féle fém ötvözetéből kézzel készültek.

A Koshi csengő hangját sokszor hallhattad egy jógaórán a relaxáció lezárásaként. a hangszerek precíz, aprólékos munkával készített szélcsengők, amelyek a 4 elem, a Föld, a Víz, a Tűz és a Szél elemek megszólaltatására terveztek. A koshi csengő hangja a harangjátékra emlékeztet, éstökéletes kültéri használatra is.

 

4. Lásd a nagyobb képet

  • Lehet, hogy 90 perces egy jógaóra, de ha részt veszel rajta, a következő jópár napban jobban fogod magad érezni.
  • Lehet, hogy 5 óra elolvasni egy könyvet, de a tudás belőle örökre veled marad.
  • Lehet, hogy 3 hónap elsajátítani egy ismeretet, de az új képességeddel új távlatok is nyílnak.

Mindig lásd a nagyobb perspektívát, ez sokszor segít átlendülni a pillanatnyi stresszes helyzeteken.

 

5. Szemlélődő gyakorlat a rutin felett

Ha igényét érzed az érzelmi állapotod stabilizálásának, akkor fontos, hogy a mindennapok történéseit is tanuld meg szemlélni. Lényeges a társasági kapcsolatok kiépítése, fejlesztése, illetve a reális célok kitűzése, az önismeret fejlesztése. Hogyan kezdj neki?

Nézd egy kisgyerek szemével a világot! Mosogatás, tömegközlekedés, sorbanállás? Figyeld meg, milyen érzetek bukkannak fel benned. Idegesít? Frusztrál? Untat? Menj ennél is tovább, érezd, hogyan éri a víz a kezedet, amikor tisztítod a lábasokat, hogyan zötyög a busz, hogyan lépsz előre a sorban. Ne akarj változtatni, csak vedd észre, érezd a világot magad körül az összes érzékszerveddel. Fantasztikus meditációs gyakorlat, amire MINDIG van lehetőséged.

 

Előző cikkünkben olvashattál a szorongásoldás fizikai szintről induló lehetőségeiről, most az érzelmi szintről gyűjtöttünk feszültségoldó  technikákat/eszközöket. Következő héten  a  lelki szinteken ható módszereket gyűjtsük neked össze egy csokorba!

Addig is jó gyakorlást!

Tartalomhoz tartozó címkék: meditáció stressz