Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

A vízfogyasztásról röviden

Miért igyunk?

  • Agyunk 90%-a víz, így a víz hiányától először fáradtabbnak érezzük magunkat, kevésbé tudunk koncentrálni, aktivitásunk csökken.
  • A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen a megfelelő emésztés és anyagcsere folyamatok lezajlásához, ezáltal a víz nem csak a sejtek megújulásában játszik szerepet, de a zsír lerakódását is megakadályozza.
  • Izmaink 73%-a víz, így azok energetizálásához - aktivitásunktól függően - elegendő vizet kell fogyasztanunk. 
  • Mivel a víz a sejtmegújulásban is szerepet játszik, ezért bőrünk hidratálásával a ráncokat és az öregedési foltokat is távol tarthatjuk.
  • A megfelelő folyadékbevitel megakadályozza a keringési problémák kialakulását és a csontok elvékonyodását.
  • A porckorongok folyadékvesztéssel rugalmatlanabbak lesznek, nehezebben bírják a terhelést, ezért könnyebben kialakulhat ízületi gyulladás. Az elegendő vízfogyasztás helyreállítja az ízületi folyadék mennyiségét és ezáltal megindítja a gyógyító folyamatokat.
  • A víz óvja belső szerveinket és az emésztés során elősegíti a tápanyagok felszívódását. Ezáltal válunk egészségesebbé és energikusabbá.
  • Megfázás esetén a szokásosnál több folyadékra van szükségünk, hogy leküzdjük a betegséget. A folyadék hidratálja a nyálkahártyát, nyugtatja a torkot, ezáltal megakadályozza a kórokozók lerakódását és kiürülését a szervezetből.
  • A víz közreműködik a szervezet állandó, belső hőmérsékletének szabályozásában.
  • Gondolataink és érzéseink lenyomatokat hagynak fizikai testünkön és szerveinken, befolyásolva azok működését. A víz segít megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól így nem csak fizikai, de mentális szinten is felszabadulhatunk.

Mennyit igyunk?

Egy egészséges felnőtt napi folyadékszükséglete átlagosan 2000-2500 ml, természetesen ez a mennyiség sok tényezőtől függ, úgy mint a nem, kor, testsúly, életmód, fizikai aktivitás, betegségek, táplálkozás és a külső hőmérséklet. A folyadékbevitel forrása lehet a csapvíz vagy ásványvíz, üdítők, teák, levesek, turmixok, zöldség és gyümölcslevek stb, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy táplálékunkkal is vizet veszünk magunkhoz. A gyümölcsöknek és zöldségeknek nagyon magas a víztartalma, ezért ezek napi szintű fogyasztása is hozzájárul a vízháztartás egyensúlyának fenntartásához.

Mikor igyunk?

Fontos szempont, hogy ne várjuk meg, míg szervezetünk vízhiányos állapotba kerül. Ezt legkönnybben úgy tudjuk elérni, ha mindig tartunk magunknál vízet, amit bizonyos időközönként elkortyolhatunk. Ez azért is fontos, mert így elkerülhetjük azt a hibát, hogy egyszerre túl nagy mennyiségű folyadékot fogyasztunk el, ami káros lehet az emésztére. Az indiai ayurveda is nagy hangsúlyt fektet a vízfogyasztás és a helyes emésztés kapcsolatára. Eszerint kerülendő a vízfogyasztás étkezés előtt 1 és étkezés után 2 órával, mert így a gyomor tartalma és az emésztőnedvek nem hígulnak fel, és ez kedvez az emésztésnek. Továbbá az ajurvéda arra is figyelmeztet, hogy ne igyunk se túl hideg, se túl forró italokat, mert ezek szintén károsan hatnak az emésztésre. 

Mit igyunk? 

Bár a vízfogyasztás mennyiségét illetően is megoszlanak a vélemények, még hevesebb viták alakultak ki nem csak a közvéleméy, de a szakértők körében is, hogy mit érdemes innunk. A legkedvezőbb, ha a folyadékbevitel minél nagyobb részét tiszta víz teszi ki. De milyen a tiszta víz? Csapvíz, tisztított csapvíz, desztillált víz, ásványvíz, forrásvíz stb.? Habár legtöbben a palackozott vizet részesítik előnyben a tisztasága és ásványi anyag tartalma miatt, nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az újrahasznosítás hiányában a műanyag palackok hulladékként hatalmas környezeti károkat okoznak. Természetesen a palackozott víz létfontosságú lehet annak a kb. 1 milliárd embernek, akik nem jutnak tiszta vízhez. Azonban ha azon szerencsés emberek közé tartozunk, akik olyan helyen laknak, ahol nem szennyezett a csapvíz, érdemes tennünk a környezetünkért és inkább csapvízet fogyasztanunk. Nézd meg ezt a videót, a palackozott víz történetéről és ítéld meg, hogy mi a legfontosabb szempont számodra a vízfogyasztást illetően.