Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Hogyan válaszd ki a Neked való jógatábort?

Szerencsére ma már számtalan lehetőség van arra, hogy elcsendesülve, igazán elmélyíthesd a gyakorlásod egy jógatáborban. Fontos azonban, hogy jól válaszd meg a tábort, hogy a végén azt kapd, amire számítottál. Íme néhány gondolat, amit érdemes mérlegelned, mielőtt kiválasztod a jógatáborodat.

Hogyan keress olyan elvonulást, ahol valóban fejlődhetsz? Kerüld el az ilyen hibákat:

Egy-egy jógatábor vagy elvonulás költségét tekintve jogosan feltételezhetjük, hogy jógázásra megfelelő helyen rendezik. Nos, nem minden esetben van így - ha nincs elég tér kialakítva a jógához, akkor akár az is előfordulhat, hogy a gyakorlás előtt és után bútorokat kell pakolnotok - ez nem túl ideális környezet ahhoz, hogy feltöltődj.

Persze lehet, hogy nem zavaró Számodra, ha bútorokat kell tologatni a gyakorlás előtt és után, és sokan vannak, akiknek szintén nem probléma. Egy háborítatlan jógatábor ugyanakkor hihetetlenül hasznos és akár életreszóló lehet, mert komoly pozitív belső változásokat hozhat.

Könnyen megelőzhető a fenti példában szereplő kellemetlen helyzet, ha a táborra való jelentkezés előtt felteszel néhány plusz kérdést. 

   

Ezt az 5 kérdést tedd fel:

 

1. Hol lesz?

Túl nyilvánvalónak tűnhet ez az egyszerű kérdés, mégis érdemes feltenni. Néhány tábort pl. olyan helyszínen rendeznek, amelyhez van közel vízpart és strand, de olyan is van, amit konkrétan a strandra szerveznek. Elég nagy a különbség. Persze mindkettő nagyszerű lehet - attól függ, mit keresel.

Tehát mielőtt elköteleznéd magad egy nagyobb utazásra, érdeklődj a helyszínről - Lesz-e város a közelben, vagy más turisztikai központ? Vagy inkább egy eldugottabb helyen lesz, ahol a hagyományos értelemben vett elvonulást tapasztalhatod meg? 

Minél határozottabban tisztázod magadban, hogy mit is szeretnél, annál nagyobb eséllyel találod meg azt.

 

2. Ki tartja a tábort?

A közösségi médián keresztül sokan olyan tanárokhoz jelentkeznek jógatáborba, akikkel soha nem találkoztak, és nem sokat tudnak róla. 

Ez még mindig nem biztos, hogy baj, de magában rejti azt a lehetőséget, hogy olyan tanárhoz kerülsz, akinek sem a stílusa, sem az elköteleződése vagy bármilyen más jellemzője nincs összhangban a Te elképzeléseiddel. Érdemes ezért előzetesen kicsit jobban megismerkedni a tanárral, elmenni legalább egy-két órájára, hogy megbizonyosodhass afelől, hogy dolgotok van egymással. 

 

3. Mi a tábor programja?

A jógatáborok programja első ránézésre hasonlónak tűnhet, de hatalmas különbségek lehetnek, amire csak a helyszínen eszmélünk rá. Vannak olyan táborok, ahol a jógázáson kívül sok pihenő- és szabadidő van a programban, máshol viszont jobban be van táblázva, különféle alternatív programokkal, mint pl. kirándulásokkal vagy egyéb csoportos tevékenységekkel.

Kérdés az is, hogy maga a gyakorlás mekkora részét teszi ki a programnak - jógás nyaralásról van szó, amikor napi kb. egy gyakorlás van, a többi szabadidő, vagy komolyabb elvonulást hirdetnek, ahol szinte az egész nap a gyakorlás különböző formáival telik. Mindkettő jó lehet, de nem mindegy, hogy épp mire készültél. Ezért fontos, még a tábor előtt megérdeklődni, hogy mi a tanár célja a programmal. 

    

5. Kik jönnek?

Még a jógában is, ahol elvileg mindenki nyitott és elfogadó előfordulhat, hogy egyszerűen nem passzolnak egymáshoz az emberek. Nehéz megítélni előzetesen, hogy ki kivel jön ki jól illetve, hogy kik között lehet feszültség. Még a tábort vezető tanár sem fogja tudni ezt előre. Ha azonban már több tábort illetve elvonulást is tartott korábban, akkor már kialakult egy visszatérő közönsége, akik a legtöbbször vele tartanak - már kialakult, hogy kiket vonz be.

Van, aki inkább a fizikai igénybevételt kereső gyakorlókat vonzza, van, aki a meditatívabb elmélyülést keresőket. Érdemes tehát ezirányban is tapogatózni előzetesen, és feltérképezni az adott tanár körül kialakult társaság jellegét. Ha nyitott és rugalmas vagy, akkor könnyen alkalmazkodsz bármilyen társasághoz, de ha most inkább olyan tábort keresel, ahol együtt tudsz mozogni a többi táborozóval, akkor fontos ezt az aspektust is szem előtt tartani.

 

6. Milyen speciális körülmények vannak?

Ha vannak egyéni igényeid, tájékozódj róluk előzetesen: pl. ha van bármilyen érzékenységed - akár élelmiszer, akár pollen, vagy más allergiád, érdeklődd meg, hogy ezeket figyelembe tudják-e venni. Ha a tábor külföldön lesz, különösen fontos, hogy kérj autentikus tájékoztatást a helyi viszonyokról - oltásokról, ivóvízről, stb. 

 

 

Néhány végső gondolat...

Végül tedd fel a legfontosabb kérdéseket magadnak:

  • Miért akarsz elmenni jógatáborba?
  • Mit keresel?

 

A lehetőségek tárháza nagyon nagy. Minél inkább tisztán látod, hogy mit vársz egy jógatábortól, annál nagyobb eséllyel kapod végül azt, amit szeretnél. 

Akár komoly jóga elvonulást keresel, akár egy szórakoztató kiruccanást néhány jógaórával megtűzdelve, mindegyikre van lehetőség. Nézz körül, tedd fel a megfelelő kérdéseket, és tuti megtalálod a neked való jógatábort! :) 

A táborozáshoz ajánljuk alábbi termékeinket, vagy böngéssz a fenti kategóriáink között!

Tartalomhoz tartozó címkék: egészséges életmód nyár utazás