Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Shanka Prakshalana Kriya - egy erőteljes tisztító gyakorlat

Shanka Prakshalana Kriya - egy erőteljes tisztító gyakorlat

Az SPK egy rendkívül erőteljes tisztító gyakorlat, ugyanakkor a szervezet számára igen megterhelő. Egy évben maximum kétszer alkalmazható, tavasszal illetve ősszel, amikor az időjárás kevésbé szélsőséges. Ez a két évszak különösen alkalmas mindennemű tisztító gyakorlat elvégzésére, nem csak az SPK-ra.

 

Olvasd el figyelmesen az útmutatót, nézd meg a videót és indulhat az SPK!

Megkértük Bors Krisztiánt, hogy mutassa be nekünk az SPK-t. Krisztián gyógytornász-fizioterapeuta (Bsc), jógaoktató és jógaterapeuta (RYT500), Aikido oktató (1. dan, Aikikai). 2016-ban elvégezte az 500 órás jógaoktató és jógaterapeuta képzést Indu Aroránál.

A folyamat:

  1. lépés: böjt. Az SPK napját megelőzően az ebéd legyen az utolsó étkezésünk. Ezután bőséges víz fogyasztása ajánlott.

  2. lépés: előkészületek. Az SPK-t kora reggel érdemes elkezdeni. Melegítsünk fel egy nagy lábosban vizet (5-10 literre lesz szükség). Sima csapvíz is megfelelő, de a legjobb az alacsony ásványisó tartalmú palackozott víz. Ebben oldjunk fel annyi himalájai sót, hogy ízre egy közepesen sós levesre emlékeztessen. A víz hőmérséklete inkább langyos, mint meleg legyen. Ügyeljünk arra, hogy a folyamat alatt ne hűljön ki a víz.

  3. lépés: felkészülés mentálisan. Az SPK nem csak fizikailag, hanem lelkileg is megterhelő. Szánjunk pár percet az elménk lecsendesítésére, tegyünk felajánlást, vagy határozzuk el, hogy az elnyert tisztaságot és egészséget mire fogjuk fordítani.

  4. lépés: gyakorlat. Igyunk egy nagy bögre (kb 3 dl) sós vizet, majd végezzük el az öt gyakorlatot egyenként kb. 20 ismétléssel. A gyakorlatok mindegyike egy-egy kaput nyit meg a bélcsatornákban, így könnyítve meg a víz útját. Ezt a két lépést kell folyamatosan ismételni. Egy idő után érezni fogjuk, hogy wc-re kell mennünk, ezt semmiképpen se halasszuk, nyugodtan meg lehet szakítani a fizikai gyakorlást. A vízivás-gyakorlat-ürítés hármasságát addig kell folytatni, amíg a végbélből tiszta víz nem ürül, ekkor ez a részt lezárhatjuk.

  5. lépés: hányás. Nagy mennyiségű sós víz került a gyomorba, ettől a testet meg kell szabadítani. 1 egész liter tiszta, szobahőmérsékletű, sómentes vizet kell egyszerre meginni, megszakítás nélkül. Rögtön utána a mutató ujjunk segítségével hánytassuk meg magunkat. 

  6. lépés: neti. A hánytatás után neti csészével mossuk át az orrjáratainkat, hogy a sós víz ne irritálja az orrnyálkahártyát.

  7. lépés: pihenés és Mauna. Az SPK végeztével szigorú csend fogadalmat kell tennünk és az időnket csakis pihenésre fordíthatjuk. Ez lehet relaxáció vagy alvás. Ne hagyd el a helyet, ahol az SPK-t végezted, ha lehet kerüld mások társaságát. Tilos képernyőt nézni, dolgozni, olvasni, zenét hallgatni, sőt a jóga gyakorlás és a meditáció is kerülendő. A Maunának másnap reggelig kell tartania.

  8. lépés: étkezés. Az SPK napján és az azt követő két napon (tehát összesen három napig) kizárólag Kitcharit szabad fogyasztani. Ez fejtett, felezett, sárga mungóbab és fehér rizs 3 az 1-hez arányú keveréke, amit teljesen pépesre kell főzni egy kevés kurkuma porral. Igény szerint minimális sót, vagy cukrot tartalmazhat. Ezt is érdemes az SPK előtt elkészíteni, hogy ne fáradtan kelljen a főzéssel foglalkozni. A három nap alatt erősen javasolt probiotikum kúrát tartani, mert az SPK teljesen ledarálja a bélbaktériumokat

FIGYELEM! A tisztítókúrát mindenki saját felelősségére végzi! Ha kérdésed lenne, fordulj hozzáértőhöz. Ajánlott először segítővel végezni az SPK-t, érdeklődj jógaoktatódnál a lehetőségekről.

Tartalomhoz tartozó címkék: ajurvéda egészséges életmód