Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Szeretnéd meg is tartani az újévi fogadalmadat? Van néhány tippünk, hogyan csináld

Ha olyan fogadalmat tettél mint például, hogy rendszeresen jógázni fogsz :) - fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy a Pareto elv itt is érvényes: csak az emberek 20%-ának sikerül megtartania, amit vállalt. 

Mi a Pareto-elv? 

A Pareto-elv, amelyet néha 80/20-szabálynak is neveznek, egy olyan alapelv, amely arra utal, hogy a világban sokszor a tevékenységek 80 százaléka a eredmények 20 százalékát hozza létre, vagy éppen fordítva. Ez az elv az olasz szociológus és közgazdász, Vilfredo Pareto nevéhez fűződik, aki a 19. század végén és a 20. század elején fejlesztette ki. Gondolj csak bele, a saját életedben is gyakran tapasztalhatod: az időd 20 százalékában éred el a legnagyobb eredményeket vagy tapasztalod meg a legnagyobb változásokat. Például, ha a ruháid közül mindig csak néhányat hordasz (20%), azok a ruhák teszik ki az összes öltözéked 80 százalékát. Ez az egyszerű elv segíthet abban, hogy hatékonyabban kezeld az idődet és erőforrásaidat, miközben kicsit többet élvezed az életedet.

Hogyan alkalmazd a Pareto-elvet az újévi fogadalmadnál?

Amikor fogadalmat teszel, akkor bizonyos dolgokban jelentős változást szeretnél az életedben. A siker titka az, hogy a túl nagy vállalások helyett, apró kis lépésekben haladj, mindig csak egy-egy dolog megváltoztatásával, fokozatosan. Például határozd el, hogy hetente egyszer részt veszel egy jógaórán, és minden nap fogyasztasz zöldséget és gyümölcsöt. Fontos, hogy ezekhez a kis lépésekhez fejben is ragaszkodj, és dokumentáld is, hogy megtetted-e, amit kigondoltál magadnak! Ezek a kis lépések lesznek tehát az a meghatározó 20%, ami 80%-ban eljuttat téged a várt eredményhez. Emiatt fektess nagy hangsúlyt az ilyen kicsi, de meghatározó lépésekre!


TIPP: Vásárolj 1 hónapos jógabérletet vagy online előfizetést!

Az órajegynél jobban motivál, viszont beláthatóbb és így tarthatóbb a menetrend, mint mondjuk az éves bérletnél. Online jógához ezt ajánljuk >>

Rövid és hosszú távú célok

Igenis érdemes meghatározni, hogy miért teszed, amit teszel, és ezt a célt nap, mint nap felidézni, minél több helyre kiírni, hogy folyton szem előtt legyen. Ha eljutsz addig, hogy tényleg önmagadért cselekszel, akkor a motiváció észrevétlenül kitartássá változik. Minden fogadalomnak van egy nagyobb perspektívája: a rendszeres mozgásnak az esztétikumon túl az egészségügyi pozitív hatásai sokkal fontosabbak.
 

TIPP:  Próbálj ki több fajta jógastílust és oktatót!

Elképzelhető, hogy csak a többedik alkalommal találod meg az a jógairányzatot, amelyiktől szárnyakat kapsz! És innen eljutottunk a legfontosabb dologhoz:

Élvezd!

Fontos, hogy a mozgáshoz milyen érzelmeket társítasz, hiszen az agy tanulás közben kialakítja a maga idegpálya-izom kapcsolatait, és a végén eggyé válsz a gyakorlásoddal. Ezért elengedhetetlen, hogy megtaláld az örömet a válaszott mozgásformában. 

Ha most kezded a jógát

Kezdőként mindenképp kérd ki jógaoktatód tanácsát, hogy milyen eszközökre lesz szükséged. Az ő útmutatásai alapján minden kelléket megtalálsz nálunk, de ha elakadsz, szívesen segítünk a választásban akár telefonon, akár Messengeren. Az alábbiakban kigyűjtöttünk néhány örökzöld, kezdőknek ajánlott termékünket. Ha ezekből választasz, jól fogsz dönteni, és a kérdés nélküli 30 napos pénzvisszafizetési garanciánk miatt végképp kockázatmentes a vásárlásod. 

Tartalomhoz tartozó címkék: egészséges életmód kezdőknek