Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Így illeszd be a jógát zsúfolt napjaidba

Ha eldöntötted, hogy idén elkezdesz jógázni, és elkötelezed magad egy rendszeresebb gyakorlás mellett, akkor nagy kihívásnak tűnhet, hogyan illeszd be a jógagyakorlást mozgalmas életedbe. Annak ellenére, hogy a jóga jótékony hatással van a stressz és a szorongás csökkentésére (amelynek azután mélyrehatóan pozitív hatása van az immunrendszered egészségére, a vérnyomásodra és a hosszú élettartamra), gyakran hajlamosak vagyunk saját szükségleteinket  másoké után helyezni. Főleg, ha intenzív munkád van vagy családod, akkor egy 1 órás jógaóra irreális luxusnak tűnhet. Ezért ha szeretnéd kihasználni a jóga hihetlen előnyeit anélkül, hogy túl sok időt vennél ki a napodból, olvass tovább!

1. Reggeli pránajáma

Elég stresszes napindítás, ha az ébresztőórát lecsapni ugrasz ki reggel az ágyból. Az egyik leghasznosabb dolog, amit megtehetsz ébredés után, ha egy egyszerű eszközzel nyugtathatod idegrendszered, mielőtt még felkelsz az ágyból. Maradj fekve, és gyakorolj 5 kör sama vritti pránájámát vagy „kiegyenlítő légzést”, amely megnyugtatja a testet és az elmét, és stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert, más néven „pihenési és emésztési” rendszert – amikor ugyanis ellazulunk a szervezet sokkal jobban működik. A gyakorlathoz lélegezz be ötig, tartsd bent ötig, lélegezz ki ötig, és tartsd kint ismét ötig. Ismételd meg még 4-szer. BKS Iyengar: Pránajáma új megvilágításban című könyve segít megérteni az egészséges légzés fontosságát, és további pránajáma technikákat tanulhatsz belőle..

2. Napüdvözlet

Amíg reggel a YogiTea-hez forr a víz -  ez kettő-négy percet vesz igénybe - végezz néhány kör Surya Namaskar-t avagy Napüdvözletet. Ez a tradicionális gyakorlatsor segíti az egész test hatékony nyújtását és erősítését, fokozza a keringést, a nyirokáramlást, és ezáltal javítja az egészségedet, mielőtt még az első csésze teádat vagy kávédat meginnád! Ha megpróbálod csökkenteni a koffeint, a YogiTea összes variációját ajánljuk a napod elindításához.

3. Mantrák útközben

Úton a munkába gyakorolhatsz egy mantrát -  mindaddig, amíg ez teljesen biztonságos. A mantrák zengetése egy olyan jógatechnika, amely a hang ereje által éri el hatását. Az olyan mantrák, mint az „Om” vagy az „Aum”, vagy akár az egyszerű zümmögés is segít kommunikálni a vagus ideggel (ez egy hosszú ideg, amely az agytól a bélig fut, és az összes létfontosságú szervhez kapcsolódik az útja során). A vagus ideg folyamatosan érzékeli légzésszámunkat, pulzusunkat, bélrendszerünket és még azt is, hogy lelkileg stresszesek vagyunk-e, majd megmondja a test többi részének, hogyan reagáljunk. Amikor dúdolunk, közöljük a vagus ideggel, hogy itt az idő ellazulni, így a testet „pihenés és emésztés” üzemmódba helyezzük, amikor is az immunrendszerünk és az emésztőrendszerünk a legjobban működik. A zümmögés növeli a nitrogén-monoxid mennyiségét is, ami csökkentheti a vérnyomást, növelheti a sportteljesítményt és csökkentheti az izomfájdalmat. Tegyél be mantrákat az autóban, és énekelj vezetés közben, fedezd fel a mantrák sokaságát.

4. Szemjóga

Ha a munkád a képernyő elé köt, tisztában vagy vele, hogy milyen fáradttá és irritálttá válhat a szemed. Úgy fejlődött ki a szemünk, hogy felfelé és körbe nézünk, sok különböző tárgyat közel és távol, nem egyetlen tárgyat közelről. Ez szemfáradtságot, fejfájást és migrént okozhat. Ha viszonylag gyakran tartasz egy gyors szünetet a munkahelyeden, az sokat segíthet az agyad és a szemed felfrissítésében, és csökkentheti az íróasztalnál töltött hosszú napok végén jól ismert fáradtságot. Ahogyan a cirkadián ritmusunk befolyásolja az alvás-ébrenlét ciklusunkat, vannak kisebb ultradián ritmusaink is, amelyek egész nap ciklikusak. Az ultradián ritmusok egyike oly módon befolyásolja testünket és elménket, hogy a legtöbbünk átlagosan körülbelül 90 percig képes egy feladatra koncentrálni, mielőtt valóban szünetre lenne szükségünk. Ennek ismerete segíthet abban, hogy sokkal hatékonyabbak legyünk, amikor szükségünk van rá, és segít a testünknek is létfontosságú időt adni az újrakezdéshez. Állíts be egy időzítőt 90 percre (természetesen választhatsz 30 vagy 60 percet is, ha tudod, hogy ez jobban megfelel neked), amikor az időzítő lejár és ideje szünetet tartani, fordulj el a képernyőtől és csukd be egy pillanatra a szemed (a szem az összes energiánk körülbelül 20%-át szívja el a nap folyamán). Ezután nyisd ki a szemed, és képzelj el egy órát magad előtt. Mozgasd a szemed az órán 12-re, 6-ra, 9-re és 3-ra, majd 12-re, 6-ra, 3-ra és 9-re. Ezután mozgasd a szemed 1-ről 12-re, majd visszafelé 12-ről 1-re. Ezután nézz meg valamit távol tőled, aztán valami a középtávban, és végül valamit, ami közel van hozzád. Ez mind segíthet feltölteni és revitalizálni a szemedet, és visszaállítani az agyad fókuszáló képességét is. Hogy megnyugtasd a szemed a nap végén, használd a Bodhi levendulás szempárnáját, vagy a féldrágakövekkel töltött szempárnákat. Zárd ki az alvást zavaró fényt éjszaka.

5. A lefekvés tudatos előkészítése

Egy hosszú nap végén egy pohár borhoz, egy Netflixes flimhez vagy egy tábla csokoládéhoz nyúlunk, hogy kikapcsolódjunk. Ezeknek a dolgoknak azonban megvannak a maguk járulékos negatív hatásai is. A lefekvés előtti elcsendesedéshez néhány olyan restorative (helyreállító) jógapózt gyakorolj inkább, mint például a Balasana vagy a Babapóz, valamint vedd elő a tönköly hengerpárnádat, és nyújts végig rajta a gerinced.  A pózok gyakorlása közben tudatosan mozgasd át a tudatodat a testedben, és lazítsd el minden egyes végtagodat – ha kisgyermekedi vannak, akikre figyelned kell, hívd őket oda, hogy ők is próbálják ki a pózokat, hasznukat veszik még életük során. 

Tartalomhoz tartozó címkék: a jóga hatásai stressz