Barion Pixel
A honlapunkon cookie-kat használunk, hogy minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.

Mi a különbség a jógatégla és a jógablokk között?

Talán Te is voltál már zavarban, amikor a jógaoktatód arra kért, hogy „hozz egy blokkot a mai órára”, mert nem tudtad, hogy valójában mire is gondol. Vajon azokról a tégla alakú kellékekről van szó, amelyeket gyakran használunk pl. Trikonasana-ban (háromszög póz) vagy az Ardha Chandrasana-ban (Félhold póz), vagy azokra a nagyobb, lapos négyzetekre gondol, amelyeken  gyakran ülnek a jógások, hogy megtámasszák a csípőjüket és a gerincüket? A „tégla” és a „blokk” annak ellenére, hogy mennyire hasonlónak tűnnek, valójában két nagyon eltérő célt szolgálnak. Olvass tovább, és elmagyarázzuk, mi a különbség a téglák és a blokkok között, kinek lehet szüksége rájuk, és hogyan használd őket.

 

Melyik a tégla és melyik a blokk?

A „tégla” a kisebb, tégla alakú eszköz (innen a neve). Ezzel támaszthatod meg az alul lévő kezed pl.Trikonasana-ban, bár a kreatív és hibrid jógaórák növekvő számával mostanában sok olyan kreatív módja van a téglák használatának, amelyekre talán soha nem is gondoltunk volna. A „blokk” a laposabb eszköz, és bár egyszerűnek tűnik, valójában számtalan módon használhatod.

 

Mikor használj téglát?

Ahogy már említettük, a tégla kiválóan alkalmas az alsó kéz megtámasztására olyan testhelyzetekben, mint pl. a Trikonasana vagy a Parsvakonasana. Míg néhány embernek a csípője rugalmasabb vagy elég hosszú a karja ahhoz, hogy elérje a padlót, másoknak ehhez egy téglára van szükségük. A jógatégla használata a belső comb mélyebb izmait is megmozgathatja pl. Navasana-ban (csónakpóz) vagy deszkapózban. Jó, ha gyakorlás közben mindig van kéznél egy tégla, így az egész óra során bármikor használhatod.

 

Mikor használj blokkot?

A blokk leggyakrabban az ülő pózokban szolgál alátámasztásként. Ha kényelmetlenül érzed magad a földön ülve pl. Sukhasana-ban vagy más ülőpózban, akkor egy vagy két blokkon ülve teljesen más érzés lehet. Valamivel magasabban ülve a csípőizmok ellazulnak, ami kényelmesebb ülést tesz lehetővé, és nagyobb hosszúságot ad az ágyéki gerincszakasznak. Különösen, ha huzamosabb ideig ülsz meditációban vagy pránájámázol, egy blokk segíthet eltávolodni a testedtől, és a lélegzeted, a mantra vagy a választott meditációs fókusz felé haladni. Ha a csípőd, a combhajlító izmod vagy az alsó háti szakaszodat feszesnek érzed az ülőpózokban, pl. a Paschimottanasana-ban vagy az Upavistha Konasana-ban, egy blokk az ülőcsontjaid alatt megakadályozhatja az izmaid feszülését, és segíthet az idegrendszernek ellazulni. Minél jobban ellazul az idegrendszer, annál nagyobb biztonságban érzik magukat az izmok, és ellazulnak.

 

A blokkok és téglák csak kezdőknek valók?

Egyáltalán nem! Noha a kezdő jógások számára is ,hasznos, ha blokkokat és téglákat használnak, a tapasztalt gyakorlók gyakrabban használnak eszközöket. Mindannyiunknak más a teste, és ahelyett, hogy hipermobilis tornászként viselkednének, a haladóbb jógagyakorlók valóban hallgatnak a testükre, és eszközöket használnak. Minél többet gyakorolsz, annál jobban megismered, hogy a tested számára mi lesz könnyű, és mikor kell még egy kis idő, hogy megnyíljon. Arra is rájössz majd, hogy csak azért, mert az instán és a könyvekben nyakatekert pózokban mutatnak modelleket, ezek a testtartások nem feltétlen megfelelőek számodra. Ilyen helyzetekben egy blokk vagy tégla abban segít, hogy a pózt testreszabhasd, ahelyett, hogy megpróbálnád magad beleerőltetni egy testhelyzetbe. 

 

Habból vagy parafából készült blokkot válasszak?

A habból készült blokkok és téglák könnyebbek, egyszerűen szállíthatók, és senkit sem zavarnak, ha felborulnak az órán. A Bodhi habblokkok és habtéglák kiváló minőségű, nem mérgező habból készülnek, rendkívül tartósak és karcállóak. Ezek a legnépszerűbb eszközeink, számos színben kaphatók.

A parafa jógablokkok és parafa téglák természetes módon antibakteriálisak, fenntarthatóak és hihetetlenül erősek. Használj parafa blokkokat és téglákat otthoni gyakorlásodhoz, főleg ha fontos számodra, hogy környezetbarát kellékeket vásárolj, mivel a Bodhi parafa kellékek gyártása során egyáltalán nem használnak mérgező vegyszereket. 

Alább összeszedtük a nálunk kapható összes téglát és blokkot, válogass kedvedre!